Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Char Siu
- 300 - 350 g pork shoulder steaks (approx. 2 steaks)
- 2 tsp sugar
- ½ tsp Chinese five spice powder
- ½ tsp cloves
- 2 star anise
- 15 g hoisin sauce
- 15 g light soy sauce
- 20 g Shaoxing rice wine
- ½ Tbsp honey
Chinese Puff Pastry
- 15 g sugar
- 120 g unsalted butter, soft
- 60 g water
- 275 g plain flour, plus extra for dusting
Filling
- 4 garlic cloves
- 10 g vegetable oil
- 15 g oyster sauce
- 10 g Shaoxing rice wine
- 100 g water, plus extra for sealing pastry
- 1 tsp sesame oil
- 1 ½ tsp cornflour, mixed with 1 Tbsp water
- ½ tsp ground white pepper
Assembly
- 1 medium egg, beaten
- 1 - 2 Tbsp sesame seeds, for sprinkling
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 833 kJ / 199 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 19 g
- Tłuszcz
- 10 g
- Tłuszcz nasycony
- 5 g
- Sód
- 66 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Char Siu Marinade
10min
Salted Fish Pork Belly
30 min
Nyonya Chicken Curry Bun
2h 45min
Hotteok (Sweet Filled Pancakes)
1 Std. 50 Min
Korean Fried Chicken
3h 10min
Kasutera (Castella) Honey Cake
1 godz. 45 min
Authentic Meat Floss
1h 40min
Pajeon (Savoury Seafood Pancake)
45 min
Hakka Char Yoke (Braised Pork With Black Fungi And Fermented Bean Curd)
55min
Kalguksu (Chicken Noodle Soup)
1 Std. 15 Min
Hokkaido Milk Loaf
4h 20min
Mango Swiss Roll
40 min