Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 15 g miodu
- 250 g mleka
- 320 g mąki pszennej chlebowej
- 180 g mąki tortowej
- 20 g masła, plus dodatkowa porcja pokrojona w płatki, do ułożenia
- 40 g cukru
- 1 czubata łyżeczka soli
- 2 jabłka (250-350 g), bez gniazd nasiennych, pokrojone w 3 mm krążki
- woda, do namoczenia jabłek
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do namoczenia jabłek
- olej, do natłuszczenia
- cukier trzcinowy, do posypania
- 10 kostek lodu
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 957.1 kJ / 228.7 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 43.5 g
- Tłuszcz
- 4.7 g
- Błonnik
- 2.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Przekładaniec cytrynowy
6 Std. 30 Min
Ciasteczka z gorgonzolą
40min
Cynamonowe smores
1h 50min
Ciasto miodowe z czerwoną pomarańczą
2 Std.
Clafoutis - wiśnie w cieście
1 Std.
Focaccia serowa z pomidorami
45min
Kurczak w sosie zapiekany pod ciastem francuskim
55min
Bułeczki z dymką
3 Std. 20 Min
Ciasto herbaciane
1 Std. 15 Min
Ciasto marchewkowo-jabłkowe
1 Std. 30 Min
Ciasto cytrynowe
2 Std.
Włoska tarta z dżemem
2 godz. 35 min