Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 15 g miodu
- 250 g mleka
- 320 g mąki pszennej chlebowej
- 180 g mąki tortowej
- 20 g masła, plus dodatkowa porcja pokrojona w płatki, do ułożenia
- 40 g cukru
- 1 czubata łyżeczka soli
- 2 jabłka (250-350 g), bez gniazd nasiennych, pokrojone w 3 mm krążki
- woda, do namoczenia jabłek
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do namoczenia jabłek
- olej, do natłuszczenia
- cukier trzcinowy, do posypania
- 10 kostek lodu
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 957.1 kJ / 228.7 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 43.5 g
- Tłuszcz
- 4.7 g
- Błonnik
- 2.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kakaowe bułeczki gotowane na parze (Mantou)
3 Std.
Babka piaskowa sezamowa
1h
Ciastka bretońskie (bez cukru)
1h
Zapiekany biały ser z jabłkami
55min
Drożdżowy chlebek oliwny (Pompes à l'huile)
3 Std.
Placek nadziewany mozzarellą
1h 5min
Portugalski placek - Folar
8h 40min
Zapiekanka makaronowa z wiśniami
1h
Clafoutis (wiśnie w cieście)
1h
Ciasto miodowe z czerwoną pomarańczą
2h
Ciasto z kaszą manną i polewą czekoladową ze śliwkami
2h
Ciasto z jabłkami (apple pie)
1 Std. 10 Min