Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 15 g miodu
- 250 g mleka
- 320 g mąki pszennej chlebowej
- 180 g mąki tortowej
- 20 g masła, plus dodatkowa porcja pokrojona w płatki, do ułożenia
- 40 g cukru
- 1 czubata łyżeczka soli
- 2 jabłka (250-350 g), bez gniazd nasiennych, pokrojone w 3 mm krążki
- woda, do namoczenia jabłek
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty, do namoczenia jabłek
- olej, do natłuszczenia
- cukier trzcinowy, do posypania
- 10 kostek lodu
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 957.1 kJ / 228.7 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 43.5 g
- Tłuszcz
- 4.7 g
- Błonnik
- 2.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Clafoutis (wiśnie w cieście)
1h
Zapiekanka makaronowa z wiśniami
1h
Chlebek kukurydziany (Sopa Paraguaya)
1h
Penne z dynią i szynką
40min
Clafoutis z rabarbarem
50min
Żytnie chlebki z bananem
1h 55 min
Focaccia serowa z pomidorami
45min
Francuski deser z truskawkami (millasson)
1h 15 min
Drożdżowy chlebek oliwny (Pompes à l'huile)
3 godz.
Zapiekany biały ser z jabłkami
55 min
Naleśniki jabłkowe
30min
Mini pączki jabłkowo-cynamonowe
1h 55 min