Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sweet and sour sauce
- 60 g white sugar
- 2 tbsp rice wine vinegar
- 1 tbsp soy sauce
- 1 tbsp tomato sauce
- 100 g pineapple juice
- 1 tsp cornflour
Spring rolls
- 200 g cabbage, cut in pieces
- 3 - 5 sprigs fresh coriander, to taste (optional)
- 3 cm piece fresh ginger, peeled
- 2 garlic cloves
- 20 g dried shiitake mushroom, cut into slices
- 150 g spring onions/shallots, trimmed and cut in pieces
- 12 canned water chestnuts, cut into halves
- 150 g carrot, cut into pieces
- 50 g sesame oil
- 100 g pork mince
- 100 g peeled raw prawns, deveined and roughly chopped
- 2 tbsp soy sauce
- 2 pinches salt
- 2 pinches ground white pepper
- 2 tsp cornflour
- 20 spring roll pastry sheets (see Tips)
- water, for sealing
- oil, for frying
- 1 egg, beaten
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 439.7 kJ / 104.7 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 7.9 g
- Tłuszcz
- 6.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 289.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wonton soup
1hod.
Aussie meat pies
2 Std.
Hong Kong-style roast pork belly
10 godz.
Sweet and sour pork
40min
Sichuan pepper and chilli salt squid
30min
Dim sum 'Shao mai'
2 Std.
Prawn wontons
2 Std.
Guinness beef pies
2h 15min
Pork and prawn dumplings
55min
Cha gio (spring rolls)
55min
Vegetable spring rolls
1hod. 10min
Cornish pasties
2 Std.