![Apricot Danish slice Apricot Danish slice](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/713C3B41-4F85-4C46-A6CB-5AA35CCFDE0E/Derivates/C18228E7-991B-41F1-B596-2A768BCB0975.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 60 g blanched almonds
- 30 g unsalted butter, softened
- 40 g caster sugar
- ½ tsp natural almond extract
- 2 eggs
- 2 sheets puff pastry (25 cm square sheets - see Tips)
- 400 g canned apricot halves, drained (approx. 260 g after draining - see Tips)
- 20 g flaked almonds
- 50 g smooth apricot jam, lightly beaten
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1634.8 kJ / 389.2 kcal
- Białko
- 8.4 g
- Węglowodany
- 38 g
- Tłuszcz
- 22.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.4 g
- Błonnik
- 4.5 g
- Sód
- 277.7 mg
Alternatywne przepisy
Apple fritters
1 Std.
Sultana, apple and custard scrolls
4h 30min
Caramel, date and walnut bundt
1 Std. 15 Min
Black forest cake
5h
Apple and date cake
1h 30min
Date and nut loaf
1 Std. 20 Min
Coconut butter cake
1 Std.
Apple shortcake
1h 50min
Sultana, apple and custard pastries
2 Std. 40 Min
Strawberry jelly slice
2 Std. 40 Min
Caramel macadamia slice
45min
Caribbean carrot cake
2 Std. 10 Min