
Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 20 godz.
26 kromek
Składniki
Zaczyn
-
120 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
-
130 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
-
100 g kaszy gryczanej, prażonej
-
1500 g wody źródlanej lub przegotowanej
-
30 g soli
-
20 g nasion chia
-
20 g siemienia lnianego złotego
-
¾ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
520 g mąki pszennej chlebowej typu 750 lub 650
-
110 g mąki żytniej typu 720 (patrz wskazówka)
-
olej ilość do natłuszczenia miski
-
mąka pszenna chlebowa typu 750 lub 650, ilość do oprószenia blatu i chlebów
-
10 kostek lodu (patrz wskazówka)
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Kalorie
123.8 kcal /
518.4 kJ
Białko
3.9 g
Tłuszcz
1.6 g
Węglowodany
25 g
Błonnik
2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

DOMOWE PIECZYWO
11 Przepisów
Polska
Polska