Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Masa para tamal
- 400 g de harina de maíz para tamales
- 180 g de manteca de cerdo
- 1 ½ cdita de polvo para hornear
- 3 cditas de sal fina
- 520 g de agua, tibia
Relleno de carne
- 2 dientes de ajo, pelados
- 50 g de cebolla, en trozos
- 60 g de chile ancho, sin tallo ni semillas
- 200 g de jitomate saladet, en cuartos
- 30 g de aceite vegetal
- 1 cdita de sal fina
- ½ cdita de pimienta negra molida
- 370 g de agua
- 600 g de pernil de cerdo, en trozos de 5 cm
Tamales
- 16 hojas de maíz para tamal grandes, remohadas, lavadas y escurridas
- 1500 g de agua
- Wartości odżywcze
- na 16 porciones
- Kalorie
- 19616 kJ / 4672 kcal
- Białko
- 160 g
- Węglowodany
- 400 g
- Tłuszcz
- 272 g
- Błonnik
- 0 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Adobo básico
30min
Tacos al pastor
1 Std. 10 Min
Tamales rancheros
2h
Pierna adobada navideña
1h 45min
Birria de res estilo Jalisco
1h 45min
Tamales de elote con rajas
4u. 45min
Rosca de reyes
3 Std.
Tamales sonorenses
2h
Tamales de elote, queso y zarzamora
2h 30min
Pambazos CDMX
2h 30min
Gorditas de chicharrón
2h
Tamales de pollo y salsa verde
2h