![Cinnamon Ice Cream with Port & Orange Sauce Cinnamon Ice Cream with Port & Orange Sauce](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/5ad682dd-f1b5-4f2d-be5b-de8a66195686/Derivates/ac9eb9c3-e345-4714-aff8-1f55e93ebe5c.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ice Cream
- 200 g milk
- 300 g double cream
- 100 g caster sugar
- 100 g honey
- 6 egg yolks, from medium eggs
- 1 orange, finely grated zest only
- 1 cinnamon stick, broken in pieces
- 1 vanilla pod, seeds only
- ice cubes
Sauce
- 1 orange, thin peelings of skin only
- 40 g brown sugar
- 260 g orange juice, freshly squeezed (approx. 3-4 oranges)
- 200 g port wine
- ½ tsp ground cinnamon
- 1 tsp natural vanilla extract
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 186.8 kJ / 44.6 kcal
- Białko
- 0.5 g
- Węglowodany
- 5.1 g
- Tłuszcz
- 2.1 g
Alternatywne przepisy
Frozen Fruit Sorbet
5min
Salmon en Croute with Lemon Risotto
45min
Clotted Cream and Strawberry Ice Cream
24 Std.
Pistachio and Almond Gelatos
8hod. 30min
Black Forest Trifle
1h 45min
Raspberry Balsamic Glaze
73 Std.
Pancetta-Wrapped Apricot Stuffing Roll (Australia)
1h
Sous-vide Cinnamon and Port-glazed Plums
1 godz. 20 min
Rainbow Choux Buns
1 Std. 25 Min
Tapenade Baked Chicken and Mashed Potatoes with Caramelised Onions
2 godz. 15 min
Eggnog Ice Cream
10u. 50min
Almond Cauliflower Cream Soup with Herb Oil and Crispy Flatbread
45min