Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g extra virgin olive oil, plus extra for drizzling
- 40 g bread, in pieces
-
350
g red pointed peppers, roasted, cut into pieces, skin and seeds removed (see tip)
lub 350 g fresh Aleppo peppers, roasted, cut into pieces, skin and seeds removed (see tip) - 2 - 4 garlic cloves
- 75 g shelled walnuts
- 2 tbsp pomegranate molasses
- 1 tsp lemon juice, freshly squeezed, adjust to taste
- ½ tsp ground cumin
- ½ tsp ground paprika
- ¼ tsp ground cayenne pepper
-
1
tsp Aleppo pepper flakes (opcjonalnie)
lub 1 tsp dried chilli flakes (opcjonalnie) - ½ tsp salt, adjust to taste
- fresh parsley or mint leaves, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 Complete recipe
- Kalorie
- 7891 kJ / 1886 kcal
- Białko
- 18.1 g
- Węglowodany
- 65 g
- Tłuszcz
- 172.6 g
Alternatywne przepisy
Roasted Red Pepper and Walnut Dip (Muhammara)
1h 10min
Red Pepper Dip (Muhammara)
30 min
Baba Ganoush
1 godz.
Sweet cheese rolls (halawet el jebn)
2h 45min
Milk pudding (mouhallabieh)
15min
Tahini dip (tarator)
5 min
Aubergine dip (moutabal/baba ganoush)
1h 10min
Za'atar pesto
5 min
Baked kibbeh (kibbeh bil sanieh)
1h 35min
Hummus
5 min
Hummus
5 min
Muhamara dip
30 min