Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 130 g basmati rice
- 60 g red lentils
- 1100 g water
- 100 g onions, cut into quarters
- 4 garlic cloves
- 20 g olive oil
- 400 g canned crushed tomatoes
- 1 tbsp vinegar
-
1
heaped tsp vegetable stock paste, homemade
lub 1 vegetable stock cube (for 0.5 l) - ½ tsp ground cumin
- ½ tsp dried chilli flakes, adjust to taste
- 1 tsp salt, adjust to taste
- 1 pinch freshly ground black pepper
- 80 g short dried pasta (e.g. elbow macaroni)
-
50
g cooked chickpeas, rinsed (weight after draining)
(opcjonalnie)
lub 50 g canned chickpeas, rinsed (weight after draining) (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1330 kJ / 318 kcal
- Białko
- 10.1 g
- Węglowodany
- 55.1 g
- Tłuszcz
- 6.4 g
Alternatywne przepisy
Bamia (okra and meat stew)
55 min
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2 godz.
Sweet cheese rolls (halawet el jebn)
2 Std. 45 Min
Arabian ice cream
10 Std. 25 Min
Harissa sauce
10 min
Okra and meat stew (bamia)
1h
Lentil puree (moujadarra)
1h 25min
Salmon kabsa
35min
Vegetable harrira soup
45 min
Baked falafel kofta
Brak ocen
Za'atar mix substitute
5 Min
Chicken with yoghurt tahini sauce (fattet d'jaj)
1h 25min