![Koshari stew Koshari stew](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/8BC7151E-C52A-41F3-A14B-8F82A43FA887/Derivates/fc1be627-cbac-41ee-a841-43c19ebc4451.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 130 g basmati rice
- 60 g red lentils
- 1100 g water
- 100 g onions, cut into quarters
- 4 garlic cloves
- 20 g olive oil
- 400 g canned crushed tomatoes
- 1 tbsp vinegar
-
1
heaped tsp vegetable stock paste, homemade
lub 1 vegetable stock cube (for 0.5 l) - ½ tsp ground cumin
- ½ tsp dried chilli flakes, adjust to taste
- 1 tsp salt, adjust to taste
- 1 pinch freshly ground black pepper
- 80 g short dried pasta (e.g. elbow macaroni)
-
50
g cooked chickpeas, rinsed (weight after draining)
(opcjonalnie)
lub 50 g canned chickpeas, rinsed (weight after draining) (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1330 kJ / 318 kcal
- Białko
- 10.1 g
- Węglowodany
- 55.1 g
- Tłuszcz
- 6.4 g
Alternatywne przepisy
Lentil purée (Moujadarra)
1h 20min
Milk pudding (mouhallabieh)
15 Min
Aubergine dip (moutabal/baba ganoush)
1 Std. 10 Min
Za'atar bread rolls
2h
Lentil puree (moujadarra)
1 Std. 25 Min
Yoghurt soup with meat dumplings (Shish barak)
2h 30min
Red lentil soup with cumin
55min
Creamy carrot and lentil soup
35 Min
Baked kibbeh (kibbeh bil sanieh)
1 Std. 35 Min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1 Std. 30 Min
Tabbouleh
2h 15min
Family beans
25 Min