Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- ½ Tbsp granulated sugar
- 100 g whole milk
- 60 g water
- 1 ½ tsp baking powder
- ⅛ tsp ground cloves
- ¼ tsp ground cinnamon
- 2 pinches fine sea salt
- 380 g plain flour
- 100 g unsalted butter, diced, plus extra for greasing
- 50 g olive oil
Filling
- ¼ tsp ground cinnamon
- ⅛ tsp ground cloves
- 10 g fresh mint, leaves only
- 175 g halloumi cheese, cut in pieces
- 200 g kefalotyri cheese, cut in pieces
- 50 g Cheddar cheese (mild), cut in pieces
- 20 g polenta
- 60 g sultanas (opcjonalnie)
- ½ tsp baking powder
- ¼ tsp granulated sugar
- 4 medium eggs, 1 beaten for glazing
- 1 ½ Tbsp sesame seeds
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 1645 kJ / 393 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 27.9 g
- Tłuszcz
- 24.8 g
Alternatywne przepisy
Greek Rice Pudding (Rizogalo)
1h 10min
German Bread
4 Std. 15 Min
Nectarine Tart with Hazelnut Frangipane
50 Min
Greek Easter Bread (Tsoureki)
2h 20min
Taramasalata
15 min
Greek Cheese Filo Pie (Tiropita)
1h 10min
Greek Bougatsa with Honey and Pistachios
4h 45 min
Tsoureki (Greek Easter bread)
2h 20min
Taramasalata
15 min
Chocolate Orange Pinwheel Biscuits
3h 45min
Rizogalo (Greek rice pudding)
1h 10min
Milk Tart
8 godz. 45 min