Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto kruche
- 100 g cukru
- 170 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 żółtka
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Masa serowa
- 5 białek
- 1 szczypta soli
- 250 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka, podzielonego na kawałki
- 8 żółtek
- 180 g cukru
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 30 g skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
- 50 g rodzynek
- 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- mąka pszenna, ilość do oprószenia blatu
Lukier
- 200 g cukru
- 35 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2878 kJ / 687.9 kcal
- Białko
- 16.2 g
- Węglowodany
- 77.9 g
- Tłuszcz
- 35.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 20.7 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 395.9 mg
Alternatywne przepisy
Babka marmurkowa
2 Std. 10 Min
Ciasto drożdżowe z kruszonką
1 Std. 30 Min
Makowiec świąteczny
2 Std. 10 Min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2h 15 min
Babka "Trójniak"
1h 35min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 godz. 5 min
Królewiec
9 godz. 45 min
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 Std.
Sernik królewski
4 Std. 35 Min
Sernik z brzoskwiniami i kokosem
6 godz. 50 min
Sero-makowiec
9 godz. 40 min
Sernik wiedeński
9 godz. 45 min