Sernik krakowski

Sernik krakowski

4.8 1.6K oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 4 godz. 55 min
12 porcji

Składniki

Ciasto kruche
  • 100 g cukru
  • 170 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
Masa serowa
  • 5 białek
  • 1 szczypta soli
  • 250 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1000 g twarogu sernikowego, z wiaderka podzielonego na kawałki
  • 8 żółtek
  • 180 g cukru
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 g skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
  • 50 g rodzynek
  • 70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
Lukier
  • 200 g cukru
  • 35 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 687.9 kcal / 2878 kJ
Białko 16.2 g
Tłuszcz 35.6 g
Węglowodany 77.9 g
Błonnik 1.3 g
Tłuszcz nasycony 20.7 g
Sód 395.9 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...