Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos
- 50 g sosu sojowego
- 15 g mirinu
- ¼ płaskiej łyżeczki koncentratu dashi, w proszku
- 2 łyżki wody
Warzywa w tempurze
- 50 g ryżu
- olej słonecznikowy, do głębokiego smażenia
- 150 g wody, bardzo zimnej
- 50 g kostek lodu
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 45 g cukinii (6 plastrów o grubości ok. 5 mm)
- 75 g bakłażana (6 półplastrów o grubości ok. 5 mm)
- 30 g zielonej papryki (6 pasków o grubości ok. 5 mm)
- 30 g czerwonej papryki (6 pasków o grubości ok. 5 mm)
- 50 g marchewki (6 pasków o grubości ok. 5 mm)
- 40 g cebuli (6 krążków o grubości ok. 5 mm)
- 30 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach (6 sztuk)
- 100 g chińskiej białej rzodkwi, marynowanej, tartej, do podania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 840 kJ / 201 kcal
- Białko
- 6.9 g
- Węglowodany
- 25.7 g
- Tłuszcz
- 7.8 g
- Błonnik
- 5.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Jiaozi z wołowiną i porem
1h 30min
Sushi z pieczarkami portobello
1h 30min
Zupa miso, owoce morza w sake z ryżem
1h 5 min
Polędwica z tuńczyka w nori
1h
Onigirazu (japońskie kanapki ryżowe) z szarpanym łososiem teriyaki
1h 10 min
Ciasto wonton
50 min
Krewetki i warzywa w tempurze
1h
Majonez japoński (kewpie)
15min
Sushi z pikantnym tuńczykiem
1h 25 min
Sushi z krewetkami w tempurze
2 godz. 40 min
Sushi z surimi i serkiem kremowym
1h 20 min
Ryż do sushi
1h