Warzywa w tempurze
TM5 TM6

Warzywa w tempurze

4.8 (55 ocen)

Składniki

Sos

  • 50 g sosu sojowego
  • 15 g mirinu
  • ¼ płaskiej łyżeczki koncentratu dashi, w proszku
  • 2 łyżki wody

Warzywa w tempurze

  • 50 g ryżu
  • olej słonecznikowy, do głębokiego smażenia
  • 150 g wody, bardzo zimnej
  • 50 g kostek lodu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 45 g cukinii (6 plastrów o grubości ok. 5 mm)
  • 75 g bakłażana (6 półplastrów o grubości ok. 5 mm)
  • 30 g zielonej papryki (6 pasków o grubości ok. 5 mm)
  • 30 g czerwonej papryki (6 pasków o grubości ok. 5 mm)
  • 50 g marchewki (6 pasków o grubości ok. 5 mm)
  • 40 g cebuli (6 krążków o grubości ok. 5 mm)
  • 30 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach (6 sztuk)
  • 100 g chińskiej białej rzodkwi, marynowanej, tartej, do podania (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
840 kJ / 201 kcal
Białko
6.9 g
Węglowodany
25.7 g
Tłuszcz
7.8 g
Błonnik
5.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy