
Urządzenia i Akcesoria
Włoski brunch
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
8 porcji
Składniki
Babka cytrynowa
-
50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
-
250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
-
150 g cukru
-
skórka z 1 cytryny ekologicznej, pokrojona na 2-3 cm kawałki
-
2 jajka w temp. pokojowej
-
230 g mleka w temp. pokojowej
-
1 laska wanilii tylko nasiona
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szczypta soli
Frittata z parmezanem
-
300 g cukinii 100 g pokrojone na 2 cm kawałki, 200 g pokrojone na 1 cm kawałki
-
100 g bakłażana pokrojonego na 2 cm kawałki
-
200 g żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
-
100 g cebuli pokrojonej na 2 cm kawałki
-
3 ząbki czosnku przekrojone na pół
-
20 g białego chleba, czerstwego
-
60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
25 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
6 jajek
-
1 łyżeczka soli
-
50 g cebuli dymki ze szczypiorkiem, posiekanej
-
6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
-
500 g wody
Sos truskawkowy, naleśniki i warzywny sos Ratatouille
-
45 g cukru
-
300 g truskawek, świeżych
-
20 g octu balsamicznego
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
30 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
400 g mleka
-
200 g mąki pszennej
-
3 jajka
-
1 łyżeczka soli plus dodatkowo 1 szczypta
-
200 g krojonych pomidorów, z puszki
-
50 g koncentratu pomidorowego
-
50 g oliwy z oliwek
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
szynka w plastrach, gotowana lub surowa, do podania
-
ser parmezan tarty, do podania
-
rukola do podania
-
pieczywo do podania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
650.6 kcal /
2722 kJ
Białko
20.9 g
Tłuszcz
25.6 g
Węglowodany
85.6 g
Błonnik
4.8 g
Tłuszcz nasycony
10.7 g
Sód
1027.3 mg