Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Babka cytrynowa
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 150 g cukru
- skórka z 1 cytryny, ekologicznej, pokrojona na 2-3 cm kawałki
- 2 jajka, w temp. pokojowej
- 230 g mleka, w temp. pokojowej
- 1 laska wanilii, tylko nasiona
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Frittata z parmezanem
- 300 g cukinii, 100 g pokrojone na 2 cm kawałki, 200 g pokrojone na 1 cm kawałki
- 100 g bakłażana, pokrojonego na 2 cm kawałki
- 200 g żółtej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 100 g cebuli, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 3 ząbki czosnku, przekrojone na pół
- 20 g białego chleba, czerstwego
-
60
g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
lub 60 g sera grana padano, pokrojonego na 3 cm kawałki - 25 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 6 jajek
- 1 łyżeczka soli
- 50 g cebuli dymki, ze szczypiorkiem, posiekanej
- 6 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- 500 g wody
Sos truskawkowy, naleśniki i warzywny sos Ratatouille
- 45 g cukru
-
300
g truskawek, świeżych
lub 300 g truskawek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych - 20 g octu balsamicznego
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 30 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 400 g mleka
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli, plus dodatkowo 1 szczypta
- 200 g krojonych pomidorów, z puszki
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 50 g oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- szynka, w plastrach, gotowana lub surowa, do podania
-
ser parmezan, tarty, do podania
lub ser grana padano, tarty, do podania - rukola, do podania
- pieczywo, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2722 kJ / 650.6 kcal
- Białko
- 20.9 g
- Węglowodany
- 85.6 g
- Tłuszcz
- 25.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.7 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Sód
- 1027.3 mg
Alternatywne przepisy
Kremowy żurek z białą kiełbasą
45min
Warzywa gotowane na parze z parmezanowym zabajone
50min
Orkiszowe calzone z wołowiną i warzywami
4h 25min
Bruschetta z duszonymi pomidorami; Jajka na miękko
15 Min
Zapiekanka z porem, omułkami i małżami sercówkami
2h 15min
Polędwiczki w cieście drożdżowym
1 Std. 10 Min
Pierożki wonton z serem kozim i sosem Pistou
40min
Sos beszamelowy (bez alergenów)
10 Min
Orzechowe złote mleko
15 Min
Syrop imbirowy
2h
Domowy napój sojowy i bułeczki na parze
5 Std. 30 Min
Smażone pierożki wonton
1 Std. 25 Min