Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chicken
- 800 g chicken thigh fillets, each thigh cut into 8 pieces
- 30 g lemon juice
- ¼ tsp salt
- 150 g natural yoghurt
- 120 g tandoori paste (see Tips)
- oil, for greasing
Butter sauce
- 2 tsp cumin seeds
- 2 tsp coriander seeds
- 2 cm cinnamon quill
- 1 black cardamom pod
- 1 tsp fenugreek seeds
- 45 g ghee (see Tips)
- 1 - 2 brown onions (approx. 180 g), cut into halves
- 20 g ginger paste (see Tips)
- 10 g garlic paste (see Tips)
- 1 tsp salt
- 2 fresh long green chillies, trimmed and cut into halves (optional)
- 20 sprigs fresh coriander, leaves, stalks and roots, cut into thirds, plus extra leaves for garnishing (see Tips)
- 400 g canned whole tomatoes
- 70 g water
- 70 g cashews, plus extra for garnishing
- 40 g unsalted butter
- 1 tsp garam masala (see Tips)
- 100 g pouring (whipping) cream
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2545.7 kJ / 606 kcal
- Białko
- 30.9 g
- Węglowodany
- 14 g
- Tłuszcz
- 47 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.2 g
- Błonnik
- 6.4 g
- Sód
- 580.8 mg
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala
1h 10min
Chicken tikka masala with saffron rice
4 Std. 40 Min
Lamb saag
1h 30min
Lamb korma
4h
Sri Lankan red beef curry
1h 40min
Beef madras
1h 30min
Creamy coconut chicken curry
30min
Rogan josh
1h 35 min
Chicken korma
45min
Thai red curry paste
15min
Bhuna gosht
1h 20 min
Tandoori paste
5 min