Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 dried bay leaves
- 6 cardamom pods (green)
- 4 whole cloves
- 1 cinnamon quill, broken into halves
- 2 tbsp olive oil
- 40 g raw almonds (see Tips)
- 3 tsp garlic paste (see Tips)
- 2 tsp ginger paste (see Tips)
- 1 brown onion (approx. 120 g), cut into halves
- ¾ tsp ground cumin
- 1 tsp ground coriander
- ½ tsp ground turmeric
- 1 tsp sea salt
- ¼ tsp Kashmiri chilli powder
- 140 g pouring (whipping) cream
- 200 g water
- 2 tbsp tomato paste
- 1000 g chicken thigh fillets, cut into cubes (2-3 cm)
- 1 tsp garam masala (see Tips)
- fried shallots, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1607.7 kJ / 382.7 kcal
- Białko
- 34.4 g
- Węglowodany
- 5.1 g
- Tłuszcz
- 24.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.4 g
- Błonnik
- 3 g
- Sód
- 593.8 mg
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala
1 godz. 10 min
Chicken tikka masala with saffron rice
4 godz. 40 min
Aromatic chicken pilaf
1 godz. 20 min
Lamb saag
1 godz. 30 min
Lamb korma
4h
Coconut lamb curry
2h
Beef madras
1 godz. 30 min
Chicken in yoghurt
30 min
Creamy coconut chicken curry
30 min
Rogan josh
1h 35 min.
Bhuna gosht
1 godz. 20 min
Murgh makhani (Butter chicken)
1h 15min