Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chutney
- 30 g sesame seeds
- 30 g groundnut oil
- 150 g onions, quartered
- ½ tsp chilli powder
- ½ tsp ground turmeric
- 1 pinch asafoetida
- 400 g tomatoes, fresh, quartered
- 20 g chana dal (yellow dried split peas), rinsed
Temper
- 1 Tbsp groundnut oil
- ½ tsp black mustard seeds
- 1 fresh red chilli, halved, deseeded, thinly sliced
- Wartości odżywcze
- na 50 g
- Kalorie
- 275.2 kJ / 65.8 kcal
- Białko
- 1.3 g
- Węglowodany
- 4.3 g
- Tłuszcz
- 5.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 7.2 mg
Alternatywne przepisy
Butternut Squash Masala Dosa
11 Std. 30 Min
Madras Curry Powder
5min
Prawn Xacuti
1h 20min
Masala Chai
15min
Brinjal Pickle (Aubergine Pickle)
30min
Coriander Chutney
5min
Earl Grey Kulfi
8h 35min
Nadan Mutta (Egg Curry)
50min
Dhokla
30min
Masala Kaddu (Pumpkin Curry)
40min
Saag Paneer
13 Std.
Keralan Fish Curry
30min