![Sambhar Sambhar](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/2E4E5754-9492-45F2-A7BB-75235D7FB26F/Derivates/1A13B8E9-FBCB-4E7A-85FF-B36E03D25081.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g onions, quartered
- 50 g tomatoes, halved
Masala
- 25 g vegetable oil
-
1
tsp chana dal (yellow dried split peas)
lub 1 tsp toor dahl (yellow dried split peas) - 1 tsp fenugreek seeds
- 1 tsp black mustard seeds
- 1 tsp asafoetida
- 2 - 4 Kashmiri dried chillies, to taste
Soup
- 5 cm dried tamarind, soaked in hot water for 15 minutes
- 1200 g water
-
150
g chana dal (yellow dried split peas)
lub 150 g toor dahl (yellow dried split peas) - 100 g aubergines, cut in pieces (2 cm)
- 100 g butternut squash, peeled, cut in pieces (2 cm)
- 100 g fine green beans, cut in pieces (2 cm)
- 1 ½ tsp ground turmeric
- 1 ½ tsp sugar
- 1 ½ tsp fine sea salt
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 702 kJ / 168 kcal
- Białko
- 7.8 g
- Węglowodany
- 22.6 g
- Tłuszcz
- 5.1 g
Alternatywne przepisy
Fresh coconut chutney
10 min
Nadan Mutta (Egg Curry)
50min
Dosa with spiced potato filling
17hod. 40min
Carrot halwa
1h 5 min
Coconut and Coriander Chutney
5min
Sambhar
1 Std. 30 Min
Cauliflower Stuffed Parathas
45 min
Tarka dal
30 min
Chapatis
1 Std. 30 Min
Lemon rasam
40 min
Tarka Dal
9h 5min
Chana Masala
45 min