![Tarta z jagodami, kremem śmietankowym i migdałami Tarta z jagodami, kremem śmietankowym i migdałami](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/729E355C-22FE-4A95-8D0F-708C7652913F/Derivates/7684B3B4-20A0-4FB9-AB36-8EE53B184279.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 20 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 szczypta soli
Krem
- 250 g śmietany, 36% tłuszczu
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 40 g cukru
- 250 g jagód, świeżych
- 5 łyżek migdałów, w płatkach (ok. 50 g), do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcji
- Kalorie
- 1535 kJ / 366 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 31 g
- Tłuszcz
- 25.4 g