Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 20 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 szczypta soli
Krem
- 250 g śmietany, 36% tłuszczu
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 40 g cukru
- 250 g jagód, świeżych
- 5 łyżek migdałów, w płatkach (ok. 50 g), do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcji
- Kalorie
- 1535 kJ / 366 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 31 g
- Tłuszcz
- 25.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarta à la banoffee pie
2 Std. 40 Min
Tarta prowansalska
1h 15min
Ciasto z truskawkami
8h 30min
Focaccia serowa z pomidorami
45min
Tarta szpinakowa z kandyzowaną skórką z cytryny
1h 30min
Tarta z truskawkami, kremem śmietankowym i migdałami
2h 50min
Włoska tarta z dżemem
2h 35min
Tarta z winogronami i galaretką
5h 40min
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami
2 godz. 30 min
Tarta z czekoladowym kremem mascarpone i malinami
4h 10min
Tarta cytrynowa z pianą z białek
1h 30min
Szarlotka tradycyjna
2h 20min