Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 ząbków czosnku
- 1 pęczek koperku, świeżego
- 1200 g ogórków gruntowych, pokrojonych na kawałki
- 3 łyżeczki soli kamiennej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 150 g wody, przegotowanej, ostudzonej
- 25 g korzenia chrzanu, świeżego, pokrojonego na 2 cm kawałki
- koper ogrodowy, świeży, do kiszenia (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 206 kJ / 49 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 11.2 g
- Tłuszcz
- 0.3 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dżem z truskawek (z mieszanką żelującą 3:1)
30 min
Dżem z owoców leśnych
40 min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 Min
Pikle z ogórków w zalewie musztardowej
1 godz.
Kompot gruszkowy (w słoikach na zimę)
50 Min
Przecier pomidorowy (passata) z chili i czosnkiem
1 godz.
Pikle
1 godz. 20 min
Sałatka szwedzka
3h 40min
Sałatka zimowa
1 godz. 40 min
Ketchup
1 godz. 20 min
Mus jabłkowy (na szarlotkę)
40 min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1 godz. 10 min