Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 ząbków czosnku
- 1 pęczek koperku, świeżego
- 1200 g ogórków gruntowych, pokrojonych na kawałki
- 3 łyżeczki soli kamiennej
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 150 g wody, przegotowanej, ostudzonej
- 25 g korzenia chrzanu, świeżego, pokrojonego na 2 cm kawałki
- koper ogrodowy, świeży, do kiszenia (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 206 kJ / 49 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 11.2 g
- Tłuszcz
- 0.3 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarte ogórki kiszone - na zupę ogórkową (TM6)
122 godz. 20 min
Kompot wiśniowy (w słoikach na zimę)
50 min
Pikle z ogórków w zalewie musztardowej
1h
Sałatka zimowa
1hod. 40min
Sałatka szwedzka
3 Std. 40 Min
Pikle z ogórków z koperkiem
15 min
Pikle
1sa 20 dk
Mus jabłkowy (na szarlotkę)
40 min
Sałatka wielowarzywna do słoików
35 min
Syrop malinowy
1h 25min
Tarte ogórki kiszone - na zupę ogórkową (TM5)
122 godz. 20 min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1h 10 min