Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Teigboden
- 100 g Zucker
- 350 g Weizenmehl, glatt
- 200 g Butter, kalt, in Stücken
- 1 Ei
- 1 Prise Salz
Belag und Fertigstellung
- 450 g Mandeln
- 180 g Butter, in Stücken
- 150 g Zucker
- 40 g Schlagobers
- ¼ TL Zimt, gemahlen
- 4 EL Marillenmarmelade, falls gewünscht mit etwas Rum verrührt
- 200 g dunkle Schokolade, in Stücken
- 1 TL Kokosfett (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 508 kJ / 121 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 9 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Błonnik
- 2 g
Alternatywne przepisy
Gedrehter Mandelkranz
2 Std. 20 Min
Elisenlebkuchen
2h 40min
Nussecken
4h
Linzerkipferl
1h 50min
Haselnussbusserl
9 godz. 30 min
Garstner Drahdiwaberl (Nussstangerl)
2h 45min
Rhabarber-Streuselkuchen
1sa 10 dk
Tante Poldis Nussgugelhupf
1h 30min
Florentiner mit Mürbteig
1h 20min
Wiener Rehrücken
3u. 40min
Getunkte Haferflockenkekse
2sa 10 dk
Linzerkipferl
1sa 10 dk