Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 g korzenia imbiru, świeżego, obranego, pokrojonego na kawałki
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki białej gorczycy, w ziarnach
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
- 15 g oliwy z oliwek
- 150 g czerwonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 130 g żółtej papryki, pokrojonej na kawałki
- 130 g zielonej papryki, pokrojonej na kawałki
- 700 g zielonych pomidorów, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 90 g cukru
- 100 g octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- 100 g cebuli dymki, drobno pokrojonej, razem z zieloną częścią (ok. 3-4 szt.)
- Wartości odżywcze
- na 1 słoik
- Kalorie
- 1200 kJ / 286.8 kcal
- Białko
- 5.6 g
- Węglowodany
- 55.6 g
- Tłuszcz
- 6.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.8 g
- Błonnik
- 6.2 g
- Sód
- 818.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos paprykowy à la Ajvar
55 min
Kawior z cukinii (w słoikach na zimę)
1h 10 min
Konfitura z zielonych pomidorów
1h 30min
Pikle z ogórków w zalewie musztardowej
1h
Pindżur z pieczonych papryk (w słoikach na zimę)
2h 20 min
Pikle z ogórków z koperkiem
15min
Pikle
1h 20 min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1h 10 min
Marmolada cukiniowo-imbirowa
40 min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 min
Ketchup z cukinii
1h
Sok z ciemnych winogron
40 min