Dynie kojarzą się z sezonem jesiennych zbiorów. Te niezwykle wszechstronne warzywa nadają się zarówno do celów dekoracyjnych, jak i kulinarnych. Dynie sprawdzą się w daniach słodkich i wytrawnych, pieczone lub w postaci purée. Istnieje wiele różnych odmian i sposobów na ich wykorzystanie w kuchni. Dynie są doskonałym źródłem błonnika i dobrym źródłem witaminy A i C. Poznaj ich zalety dzięki naszym inspirującym pomysłom.
Halloween tuż-tuż. Nie daj się zaskoczyć! Oto kilka upiornie łatwych wskazówek, które pomogą Ci udoskonalić umiejętności w zakresie wykrojenia dyni.
● Postaw na lekkość. Ciężka dynia będzie mieć twardszą skórkę, co utrudnia wykrajanie.
● Zadbaj o czystość. W miejscu pracy rozłóż gazety lub ręczniki papierowe.
● Stabilność to podstawa. Zwiń ręcznik w kształt oponki i połóż na nim dynię, aby uniemożliwić jej przesuwanie się.
● Prosto i łatwo. Narysuj na dyni wzór, a dopiero potem rozpocznij wycinanie otworów.
● Zaangażuj dzieci. Dzieciom najlepiej zlecić wykonanie dekoracji przy pomocy brokatu lub flamastrów.
● Po pierwsze bezpieczeństwo. Zamiast świeczki włóż do środka lampkę LED.
Miękki, złoty i soczysty miąższ dyni przypomina smakiem i konsystencją bataty, co sprawia, że jest doskonałym dodatkiem zarówno do słodkich, jak i bardziej wytrawnych dań. Puść wodze fantazji w kuchni dzięki naszym smacznym pomysłom i wypróbuj coś nowego.
●Gotowanie na parze: gotowanie dyni w przystawce Varoma i jednoczesne przygotowanie pozostałych składników w naczyniu miksującym to świetny sposób na oszczędność czasu i pracy. Zobacz nasz przepis na Soczewicę w sosie curry z dynią na parze i przygotuj pyszny wegetariański posiłek dla rodziny.
●Pieczenie: w ten sposób można w pełni wydobyć słodki smak dyni. Wystarczy ją pokroić, ze skórką lub bez, skropić oliwą z oliwek, następnie posypać ulubionymi ziołami i przyprawami. Polecamy czosnek, mielony pieprz i odrobinę soli morskiej, aby uzyskać bardziej pikantny smak – idealny dodatek do chili.
●Miksowanie: ugotowaną dynię można łatwo zmiksować, aby stanowiła smaczną bazę do zup. Wypróbuj nasz przepis na Zupę krem z dyni z gruszką i przekonaj się, jak wszechstronnym i pysznym składnikiem do gotowania jest dynia.
●Purée: purée z dyni można wykorzystywać w wielu przepisach. Po przygotowaniu można je przechowywać do trzech dni w lodówce lub 3-6 miesięcy w zamrażarce. Oprócz tego, że jest podstawowym składnikiem wielu słodkich i bardziej pikantnych przepisów, purée z dyni wraz z przyprawami korzennymi, takimi jak cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa, jest również świetnym dodatkiem do kawy!
●Pieczenie: dodaj nieco słodyczy tej jesieni, przygotowując pyszne domowe smakołyki. Dynia może być gwiazdą wielu deserów, od prostego Ciasta czekoladowo-dyniowego na mące gryczanej po efektowną Roladę dyniową z orzechami pecan.
Nasiona dyni są jadalne i zawierają mnóstwo białka i zdrowych tłuszczów, dlatego koniecznie warto wykorzystać ich właściwości. Dodaj do sałatki lub chleba albo jako posypkę do zup, smoothie bowl i dipów. Pestkami dyni można też oczywiście wzbogacić płatki śniadaniowe, aby podnieść ich walory odżywcze.
Zrób z wydrążonej dyni spektakularną ozdobę imprezy halloweenowej. Włóż do niej szklane naczynie napełnione ulubionym jesiennym napojem i zaproś gości do degustacji. Wypróbuj nasz Grzaniec z cydru lub Grzane wino cytrusowe.
Nie zwlekaj! Odkurz pajęczyny, zaproś gości i skorzystaj z naszych sztuczek, smakołyków i wskazówek, aby przygotować perfekcyjne dania dyniowe na Halloween.