Tofu tikka masala

Brak ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji

Składniki

  • 540 - 580 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 6 ząbków czosnku
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • ¾ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 45 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 ½ łyżeczki kolendry, mielonej
  • ¾ łyżeczki soli
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 łyżeczka kurkumy, mielonej
  • 550 g wody
  • 450 g mleczka kokosowego
  • 1 ¼ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej
  • 300 - 350 g ryżu basmati
  • 600 - 700 g mieszanki warzyw, mrożonej dowolnej, bez ziemniaków
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 ¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 ¼ łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 ¼ łyżki skrobi kukurydzianej
    1 ½ łyżki skrobi ziemniaczanej
  • kolendra, świeża tylko liście, do posypania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 727.3 kcal / 3043.1 kJ
Białko 26.6 g
Tłuszcz 31.1 g
Węglowodany 78.1 g
Błonnik 9.2 g
Tłuszcz nasycony 16.5 g
Sód 385.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...