Urządzenia i Akcesoria
Tofu tikka masala
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji
Składniki
-
540 - 580 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 2 cm kostkę
-
6 ząbków czosnku
-
15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
¾ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
45 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
-
1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
1 ½ łyżeczki kolendry, mielonej
-
¾ łyżeczki soli
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 łyżeczka kurkumy, mielonej
-
550 g wody
-
450 g mleczka kokosowego
-
1 ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej1 ¼ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
300 - 350 g ryżu basmati
-
600 - 700 g mieszanki warzyw, mrożonej dowolnej, bez ziemniaków
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1 ¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 ¼ łyżeczki przyprawy garam masala
-
1 ½ łyżki skrobi ziemniaczanej1 ¼ łyżki skrobi kukurydzianej
-
kolendra, świeża tylko liście, do posypania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
385.8 mg
Białko
26.6 g
Kalorie
3043.1 kJ /
727.3 kcal
Tłuszcz
31.1 g
Błonnik
9.2 g
Tłuszcz nasycony
16.5 g
Węglowodany
78.1 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Dal z brązowym ryżem i soczewicą
45 min
Wegańskie zielone curry z tofu
25 min
Kluski jaglane ze szpinakiem i pomidorowe ragout
1 godz. 20 min
Wegańskie spaghetti bolognese z tofu
40 min
Wegańskie curry z bakłażanem
50 min
Tempeh teriyaki z warzywami i ryżem
40 min
Wegańskie curry ze szparagami
1 godz.
Wegański sos boloński z zamiennikiem parmezanu
50 min
Wegański pad thai z tofu
45 min
Wegańskie fajitas z tofu i warzywami
25 min
Wegański gulasz z boczniaków i ciecierzycy
30 min
Kalafior tikka masala
30 min