Urządzenia i Akcesoria
Tofu tikka masala
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
6 porcji
Składniki
-
540 - 580 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 2 cm kostkę
-
6 ząbków czosnku
-
15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
¾ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
45 g oleju plus dodatkowa ilość do smażenia
-
1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
-
1 ½ łyżeczki kolendry, mielonej
-
¾ łyżeczki soli
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 łyżeczka kurkumy, mielonej
-
550 g wody
-
450 g mleczka kokosowego
-
1 ¼ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
300 - 350 g ryżu basmati
-
600 - 700 g mieszanki warzyw, mrożonej dowolnej, bez ziemniaków
-
400 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1 ¼ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
-
1 ¼ łyżeczki przyprawy garam masala
-
1 ¼ łyżki skrobi kukurydzianej
-
kolendra, świeża tylko liście, do posypania
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
727.3 kcal /
3043.1 kJ
Białko
26.6 g
Tłuszcz
31.1 g
Węglowodany
78.1 g
Błonnik
9.2 g
Tłuszcz nasycony
16.5 g
Sód
385.8 mg