Urządzenia i Akcesoria
Zupa krem i chipsy z batata (TM5)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 35 min
4 porcje
Składniki
-
880 g batatów (280 g pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika, 600 g pokrojonych na 2-3 cm kawałki)
-
½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
2 ząbki czosnku
-
20 g oliwy z oliwek
-
200 g marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
-
1000 g wody
-
1 łyżeczka imbiru, suszonego, mielonego
-
½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
-
½ łyżeczki cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
przyprawy do oprószenia chipsów, np. słodka mielona papryka, suszony tymianek lub rozmaryn
-
kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
458.6 mg
Białko
4.5 g
Kalorie
1128.6 kJ /
269.8 kcal
Tłuszcz
5.4 g
Błonnik
8.7 g
Tłuszcz nasycony
0.8 g
Węglowodany
52.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
Newsletter 2025
13 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Kąski marchewkowo-ziemniaczane (TM5)
30 min
Meksykańskie burrito bowl z łososiem
35 min
Zupa krem i chipsy z batata (TM7, TM6)
35 min
Zupa krem dyniowo-cukiniowa z makaronem z cukinii (TM6, TM7)
45 min
Zupa krem z groszku i sezamowy łosoś
1 godz.
Makaron shirataki (konjac) z sosem orzechowo-szparagowym
45 min
Curry z kurczaka z morelami i ryżem
40 min
Makaron z marchewki w sosie pomidorowym z oliwkami
20 min
Zupa krem z buraków
45 min
Zupa brokułowa z prażonymi migdałami
25 min
Jesienna zupa z pieczonego kalafiora i soczewicy
50 min
Zupa krem z pomidorów z burratą (low carb)
20 min