
Urządzenia i Akcesoria
Cytrynowa brukselka
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 20 min
2 porcje
Składniki
-
500 g wody
-
150 g brukselki świeżej, przekrojonej na pół (patrz wskazówka)
-
15 g masła
-
⅛ - ¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
75 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½ łyżeczki skórki otartej z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo)
-
pieprz czarny, świeżo mielony do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
217.4 kcal /
909.5 kJ
Białko
3.5 g
Tłuszcz
20.2 g
Węglowodany
8.4 g
Błonnik
3 g