Urządzenia i Akcesoria
Makowiec świąteczny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
2 sztuki
Składniki
Ciasto
-
120 g mleka
-
40 g świeżych drożdży pokruszonych
-
80 g cukru
-
35 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
3 żółtka
-
400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
½ łyżeczki soli
-
½ łyżeczki aromatu waniliowego
Masa makowa
-
130 g orzechów, mieszanych (laskowych, włoskich i migdałów)
-
340 g maku
-
230 g mleka
-
65 g rodzynek
-
100 g cukru
-
100 g miodu
-
½ łyżeczki aromatu migdałowego
-
3 białka
-
1 szczypta soli
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
880.5 mg
Białko
85 g
Kalorie
12516.4 kJ /
2991.5 kcal
Tłuszcz
133.3 g
Błonnik
51.1 g
Tłuszcz nasycony
27.1 g
Węglowodany
391.7 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Gwiazda drożdżowa z makiem
1 godz. 35 min
Sernik krakowski
4 godz. 55 min
Sernik królewski
4 godz. 35 min
Pączki
1 godz. 20 min
Babka muślinowa z polewą kakaową
2 godz. 10 min
Makowiec z białym makiem
2 godz. 20 min
Pierogi z kapustą i grzybami
2 godz. 40 min
Masa makowa
30 min
Faworki - róże
1 godz. 10 min
Faworki na żółtkach z piwem
2 godz. 30 min
Drożdżówki z makiem
2 godz. 40 min
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4 godz.