
Urządzenia i Akcesoria
Makowiec świąteczny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
1 sztuka
Składniki
Ciasto
-
60 g mleka
-
20 g świeżych drożdży pokruszonych
-
40 g cukru
-
15 g masła miękkiego
-
2 żółtka
-
200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki aromatu waniliowego
Masa makowa
-
65 g orzechów, mieszanych (laskowych, włoskich i migdałów)
-
170 g maku
-
120 g mleka
-
35 g rodzynek
-
50 g cukru
-
50 g miodu
-
¼ łyżeczki aromatu migdałowego
-
2 białka
-
1 szczypta soli
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
3008.9 kcal /
12589.1 kJ
Białko
87.7 g
Tłuszcz
133.2 g
Węglowodany
394.1 g
Błonnik
51.2 g
Tłuszcz nasycony
26.5 g
Sód
981.3 mg