Spiralizowana cukinia w kremowym pesto z awokado (TM7, TM6, TM5)

4.8 13 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min
4 porcje

Składniki

  • 1000 g cukinii Ø 4-5 cm, z odciętymi końcówkami, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżeczka soli plus 1 szczypta
  • 250 - 300 g awokado dojrzałego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g bazylii, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 70 g oleju z pestek dyni
    70 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • pieprz czarny, świeżo mielony do oprószenia

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 663.4 mg
Białko 4.7 g
Kalorie 1346.3 kJ / 321.8 kcal
Tłuszcz 28.4 g
Błonnik 7.4 g
Tłuszcz nasycony 4.4 g
Węglowodany 15 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...