Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g batatów, podłużnych, Ø 4-5 cm, pokrojonych na kawałki (patrz wskazówka)
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 40 g cebuli dymki, pokrojonej na kawałki
- 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 10 - 15 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 2 jajka
-
20
g skrobi ziemniaczanej
lub 20 g skrobi kukurydzianej - 1 łyżka ziaren sezamu, białego
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki curry, mielonego
- ½ łyżki przyprawy garam masala (patrz wskazówka)
- olej, ilość do smażenia
- kolendra, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 350.1 kJ / 83.7 kcal
- Białko
- 2.6 g
- Węglowodany
- 15.9 g
- Tłuszcz
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 2.5 g
- Sód
- 243.4 mg