Indian Butter Chicken

4.7 22 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz.
6 portions

Składniki

Marinated chicken
  • chicken thigh, boneless and skinless cut in pieces (approx. 3 cm)
    750 g
  • freshly squeezed lemon juice
    40 g
  • salt
    ½ tsp
  • ground black pepper
    1 - 2 pinches
  • sweet paprika
    1 tbsp
  • curry powder
    1 tbsp
  • ground cinnamon
    ¼ tsp
  • garlic powder
    ¼ tsp
Sauce
  • shallots
    50 g
  • garlic cloves
    2
  • fresh ginger (approx. 2-3 cm), cut in slices
    70 g
  • butter
    50 g
  • tomato sauce
    150 g
  • tomato purée
    50 g
  • brown sugar
    30 g
  • curry powder
    1 tbsp
  • salt
    1 tsp
  • ground black pepper
    1 - 2 pinches
  • ground almonds
    20 g
  • water
    50 g
  • fresh coriander leaves chopped, to garnish
    1 - 2 tbsp

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portion

Białko 20.3 g
Kalorie 1229.1 kJ / 293.8 kcal
Tłuszcz 19.1 g
Błonnik 3.4 g
Węglowodany 14.3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...