
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g fresh sauerkraut drained
- 400 g white cabbage cut in pieces (5 cm)
- 100 g onion quartered
- 50 g carrot cut in pieces
-
40
g parsley root cut in pieces
lub parsnip cut in pieces - 40 g celeriac cut in pieces
- 30 g rapeseed oil
- 800 g water
-
1
tsp meat stock paste (see tip)
lub 1 meat stock cube (for 0.5 l) - 45 g tomato purée
- 35 - 40 g dried prunes pitted, halved
- 10 - 20 g dried mushrooms
- 4 allspice berries
- 2 dried bay leaves
- 2 juniper berries crushed
- 200 g pork meat (e.g. ham), cut in pieces (approx. 1.5-2 cm)
- 200 g smoked pork sausage sliced into half-slices
- 200 g pork belly meat, boned, without rind, smoked cut in pieces (approx. 1 cm)
- fine sea salt to taste
- ground black pepper to taste
- ½ tsp ground caraway
- ½ tsp ground coriander
- ½ - 1 tsp white mustard seeds
- ½ - 1 tsp garlic granules
- ½ - 1 tsp lovage, dried (opcjonalnie)
- ½ tsp hot paprika (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 336.6 kcal / 1408.2 kJ
- Białko
- 12.5 g
- Tłuszcz
- 26.4 g
- Węglowodany
- 13.6 g
- Błonnik
- 4 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.9 g
- Sód
- 813.8 mg