
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Sos karmelowy
-
250
g cukru
lub 250 g brązowego cukru - 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
- 1030 g wody
- 1 łyżeczkę soku z cytryny
- 1 łyżka octu
Kruche ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 50 g cukru pudru
- 120 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 50 g zimnej wody
- 1 szczypta soli
Konfitura figowa
- 200 g fig świeżych, bez twardych części, pokrojonych w ćwiartki
-
70
g cukru
lub 70 g brązowego cukru - 50 g czerwonego wina
- 10 - 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Formowanie i pieczenie
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
- 2 gruszki bez gniazd nasiennych, pokrojone w 4-5 cm ćwiartki (patrz wskazówka)
- mąka pszenna do oprószenia
-
cukier do posypania
lub brązowy cukier do posypania - 4 łyżeczki migdałów, w płatkach
- lody waniliowe do podania (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1145.1 kcal / 4790.9 kJ
- Białko
- 9.6 g
- Tłuszcz
- 55.1 g
- Węglowodany
- 160.3 g
- Błonnik
- 7.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 33.2 g
- Sód
- 80.1 mg