
Wersje kompatybilne
Pizzerinki z rumienionymi pieczarkami, serem tylżyckim i szynką
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Rumienienie pieczarek
- 30 g wody
- 300 g pieczarek pokrojonych w 5 mm plastry
-
20
g oliwy z oliwek
lub 20 g oleju - 2 szczypty soli
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Pizzerinki
- 270 g wody letniej
-
20
g świeżych drożdży pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 490 g mąki pszennej chlebowej typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 40 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 16 łyżeczek pasty ajvar łagodnej lub pikantnej (ok. 200 g, patrz wskazówka)
- oregano, suszone do oprószenia
- 16 plastrów sera żółtego, w plastrach tylżyckiego, Hochland®
- 16 plastrów szynki, w plastrach (ok. 200 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 261.8 kcal / 1095.2 kJ
- Białko
- 12 g
- Tłuszcz
- 12.2 g
- Węglowodany
- 25.9 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Sód
- 568.3 mg