Truskawkowa chmurka w pucharkach

Truskawkowa chmurka w pucharkach

4.8 66 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 3 godz.
8 porcji

Składniki

  • 100 g ciastek maślanych
  • 30 g masła miękkiego
  • 400 g wody
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej, w proszku, słodzonej (ok. 70 g)
  • 300 g truskawek, świeżych pokrojonych w ćwiartki, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 3 łyżki migdałów, w płatkach
  • 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 150 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 30 - 40 g bez (patrz wskazówka)
  • liście mięty, świeże do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 360 kcal / 1506.1 kJ
Białko 4.8 g
Tłuszcz 27.2 g
Węglowodany 26.4 g
Błonnik 1.4 g
Tłuszcz nasycony 14.8 g
Sód 203.8 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...