Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g garlic cloves
- 50 g shallots
- 5 dried chillies, soaked and deseeded, cut in 4 cm length
- 50 g cooking oil
- 1 heaped tsp sambhar powder
- 1 heaped tsp ground coriander
- 1 heaped tsp garam masala
- ½ heaped tsp mustard seeds
- 1 heaped tsp ground cumin
- 5 fresh curry leaves
- 2 tsp tamarind paste
- ¼ heaped tsp asafoetida powder
- 180 g toor dal, soaked for 6 hours, drained
- 330 g tomatoes (approx 3 tomatoes), cut in wedges
- 350 g water
- 50 g carrots, cut in thin slices
- 150 g potatoes, cut in cubes (1 cm)
- 130 g brinjals, cut in thick strips
- 120 g cauliflower florets
- 1 tsp salt, adjust to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1068 kJ / 255 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 35 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chapatis
1 godz.
Wajik (Palm Sugar Glutinous Rice)
1 Std. 5 Min
Thosai (Rice and Lentil Pancakes)
9h 10min
Sambhar
1 godz. 30 min
Lemon rasam
40 min
Pepper rasam
15 Min
Rasam
20 min
Fresh coconut chutney
10 Min
Sambhar
1 Std. 5 Min
Vegetable Sambar
35 min
Asam pedas ikan (spicy tamarind fish)
40 min
Mee Siam (Spicy Siamese Noodles)
30 min