Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 - 100 g tamarind pulp
- 1000 g water
- ¼ tsp cumin seeds
- ¼ tsp black mustard seeds
- ½ tsp white dhal (ulunthu)
- 4 dried chillies
- 40 g shallots, thinly sliced
- 4 - 5 stalks curry leaves, leaves only
- 30 g cooking oil
- 7 garlic cloves, with skin, lightly smashed
- 130 g tomatoes, cut in slices
- 50 g rasam powder
- 1 tsp salt
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1145 kJ / 273 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 39 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Tłuszcz nasycony
- 1 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 1569 mg
Alternatywne przepisy
Lemon rasam
40 min
Idli
15 Std. 40 Min
Thosai (Rice and Lentil Pancakes)
9 Std. 10 Min
Dosa (Indian Rice and Lentil Crepes)
16h
Chapatis
1h
Fresh coconut chutney
10min
Sambhar
1h 5 min
Sambhar (Vegetable Dhall)
50 min
Nadan Mutta (Egg Curry)
50 min
Mutton Peratal
1h 25 min
Vegetable Sambar
35 min
Savoury semolina
15min