Urządzenia i Akcesoria
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
10 sztuk
Składniki
Oponki drożdżowe
-
125 g mleka
-
35 g cukru
-
30 g masła pokrojonego na kawałki
-
10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
2 żółtka
-
1 szczypta soli
-
½ łyżka skórki otartej z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek
-
olej rzepakowy do natłuszczenia miski i do głębokiego smażenia
Lukier pomarańczowy
-
100 g cukru
-
20 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
24.1 mg
Białko
3.8 g
Kalorie
763.5 kJ /
182.5 kcal
Tłuszcz
3.9 g
Błonnik
1 g
Tłuszcz nasycony
2.1 g
Węglowodany
33.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SŁODKIE BUŁKI
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Faworki - róże
1h 10min
Kostka kokosowa (lamingtony)
1h 15min
Bułeczki "Stokrotka"
1h 5min
Oponki (bez cukru)
45min
Drożdżówki-serca z dżemem
2h 10min
Drożdżówki z makiem
2h 40min
Rogaliki z marmoladą
50min
Faworki na żółtkach z piwem
2h 30min
Rogaliki na piątkę
2h 20min
Pączki
1h 20min
Oponki serowe
45min
Zawijane drożdżówki z serem
2h 40min