
Urządzenia i Akcesoria
Karczochy w oliwie
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 40 min
500 g
Składniki
-
białego octu winnego750 g
-
białego wina, wytrawnego250 g
-
serc karczochów, świeżych (ok. 50 g każde, patrz wskazówka)10 - 12
-
soli1 łyżka
-
ząbki czosnku1 - 2
-
liście laurowe, suszone2
-
natki pietruszki, suszonej3 szczypty
-
rozmarynu, suszonego1 szczypta
-
ziaren pieprzu czarnego10
-
oliwa z oliwek (ok. 300 g, do zalania karczochów)
Wartości odżywcze na 50 g
Kalorie
146.7 kcal /
613.8 kJ
Białko
1.7 g
Tłuszcz
10 g
Węglowodany
6.1 g
Błonnik
2.7 g
Tłuszcz nasycony
1.6 g
Sód
745.3 mg