Lemon Curd and Nectarine Tart

Lemon Curd and Nectarine Tart

4.8 4 oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 3 godz. 40 min
16 portions

Składniki

Lemon Curd
  • caster sugar
    85 g
  • lemon thin peelings of skin only
    1
  • large eggs
    2
  • unsalted butter diced
    50 g
  • freshly squeezed lemon juice
    40 g
Puff Pastry Tarts
  • large egg
    1
  • whole milk
    1 Tbsp
  • plain flour for dusting
  • puff pastry, ready-made two rectangular blocks
    1000 g
    quick puff pastry, homemade, (see tip)
  • caster sugar
    1 - 1 ½ Tbsp
Finalisation
  • nectarines ripe but firm, unpeeled, stone removed, halved vertically and bottom trimmed (see tip)
    600 g
  • mascarpone chilled
    250 g
  • double cream chilled
    80 g
  • pistachio nuts, unsalted, shelled roughly chopped, for serving
    1 ½ Tbsp
  • mint leaves for serving
    2 Tbsp

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 portion

Sód 232 mg
Białko 6 g
Kalorie 1402 kJ / 335 kcal
Tłuszcz 21 g
Błonnik 1.6 g
Tłuszcz nasycony 11 g
Węglowodany 31 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...