Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Massa
-
350
g sêmola de trigo (ver dica)
lub 350 g farinha tipo 65 - 150 g farinha tipo 65
- 5 g fermento de padeiro seco
- 100 g azeite
- 300 g água
- 5 g sal
- 1 c. chá de açúcar amarelo
Recheio
- 35 g azeite, mais q.b. p/ pincelar
- 450 g cebola cortada em pedaços
- 1 c. chá de sal
- 200 g tomate em pedaços
- 1 ½ c. chá de orégãos
- 130 g sardinha em lata escorrida (2 latas aprox.)
- 100 g azeitonas s/ caroço
- Wartości odżywcze
- na 1 dose
- Kalorie
- 1475.5 kJ / 352.6 kcal
- Białko
- 9.6 g
- Węglowodany
- 43 g
- Tłuszcz
- 16.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.3 g
- Błonnik
- 6.3 g
- Sód
- 545.4 mg
Alternatywne przepisy
Bolo salgado de bacon e tâmaras
1 Std.
Mini calzones de espinafres feta e menta com molho ajvar
2 godz. 30 min
Pão recheado com cebola e queijo
1h 35min
Empanada de sardinha
3h
Guisado de peru com couve
40 Min
Pão pita com presunto, espinafres e molho de iogurte
14h
Couves com ervilhas e azeite de ervas
40 Min
Coroa recheada
1h 50min
Dip italiano de queijo
4h 10min
Bola de azeite
2h 35min
Rosca de canela da Tia Adelina da Maria João Xavier
4h 30min
Orzo de abóbora e almôndegas de cogumelos e tomilho
1h 45min