Placek lotaryński

Placek lotaryński

4.8 4 rating
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 45 min
6 kawałków

Składniki

  • 40 g sera gruyère (opcjonalnie) pokrojonego na kawałki
    40 g sera żółtego, pokrojonego na kawałki
Ciasto
  • 110 g mąki pszennej plus dodatkowa porcja do posypania formy i oprószenia
  • 55 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 40 g wody
Dodatki
  • 150 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w kostkę
  • 3 jajka
  • 40 g mleka
  • 75 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
    75 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kawałek

Sód 436.5 mg
Białko 8.6 g
Kalorie 1253.1 kJ / 299.5 kcal
Tłuszcz 22.5 g
Błonnik 0.5 g
Tłuszcz nasycony 10.4 g
Węglowodany 15.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...