Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Onion Bhajis
- 300 g onions, halved or cut in wedges that fit in feeder
- ½ - 1 fresh green chilli, halved, deseeded if desired, to taste
- 3 Tbsp fresh coriander leaves
- 100 g chickpea flour (see tip)
- ½ tsp baking powder
- ½ - 1 tsp fine sea salt, to taste
- 1 tsp ground cumin
- ½ tsp ground turmeric
- 1 tsp black mustard seeds (opcjonalnie)
- 20 g freshly squeezed lemon juice (approx. ½ lemon)
- 100 g water
- sunflower oil, for deep frying
Coriander Chilli Dip
- 50 g fresh coriander, leaves and stems, cut in pieces
- 1 - 2 fresh green chillies, halved, deseeded if desired, to taste
- 1 cm fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 20 g freshly squeezed lemon juice (approx. ½ lemon)
- 50 g Greek yoghurt
- ½ tsp ground cumin
- ¼ - ½ tsp fine sea salt, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 814.3 kJ / 194.6 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 4.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 9.9 g
- Sód
- 649.4 mg
Alternatywne przepisy
Sri Lankan Chicken Curry (Koththu Roti)
1h 5min
Kofta Curry
1h 10min
Lamb Keema with Peas
1h
Coriander Chutney
5min
Chicken Garam Masala
50min
Tikka Paste
1h
Butter Chicken
50min
Cumin Rice
25min
Kachumber (Onion, Tomato and Cucumber Salad)
5min
Chicken Tikka Masala
45min
Coconut Dhal
20min
Chicken Saag
50min