
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ξεφλούδισμα πατάτας
- 1200 γρ. νερό
- 2 κ.γλ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (βλ. συμβουλή) (opcjonalnie)
-
900
γρ. πατάτες σε κομμάτια (πάχους περίπου 5 εκ.)
lub 900 γρ. κόκκινες πατάτες σε κομμάτια (πάχους περίπου 5 εκ.)
Πουρές πατάτας
- 140 γρ. νερό
- ½ κ.γλ. πάστα ζωμού λαχανικών σπιτική
- 85 γρ. πλήρες γάλα
- 60 γρ. βούτυρο, ανάλατο σε κομμάτια
- 1 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη (opcjonalnie)
- 1 κ.γλ. αλάτι
- ¼ κ.γλ. μαύρο πιπέρι, αλεσμένο
- φύλλα μαϊντανού για το γαρνίρισμα
- Wartości odżywcze
- na 1 μερίδα
- Kalorie
- 292.6 kcal / 1224.3 kJ
- Białko
- 5.5 g
- Tłuszcz
- 12.4 g
- Węglowodany
- 41.5 g
- Błonnik
- 5.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Sód
- 623.7 mg