Παραδοσιακή μηλόπιτα

Παραδοσιακή μηλόπιτα

5.0 6 rating
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 3 godz. 30 min
8 κομμάτια

Składniki

Ζύμη
  • αλεύρι φαρίνα
    300 γρ.
  • αλάτι
    ½ κ.γλ.
  • ζάχαρη (opcjonalnie)
    1 κ.σ.
  • βούτυρο, ανάλατο σε θερμοκρασία ψυγείου, σε κομμάτια (½ εκ.)
    225 γρ.
  • νερό
    115 γρ.
Γέμιση μήλων
  • ζάχαρη και ακόμα 1-2 κ.σ. για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
    60 γρ.
  • κανέλα, αλεσμένη
    1 κ.γλ.
  • αλεύρι
    2 κ.σ.
  • μήλα μεγάλα (π.χ. Golden Delicious, Braeburn), ξεφλουδισμένα, καθαρισμένα, κομμένα στα 4
    6 - 8
  • χυμό λεμονιού
    1 - 2 κ.γλ.
  • νερό
    500 γρ.
  • βούτυρο, ανάλατο για το βουτύρωμα

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 κομμάτι

Białko 4 g
Kalorie 1803 kJ / 431 kcal
Tłuszcz 24 g
Błonnik 2.6 g
Węglowodany 48 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...