
Wersje kompatybilne
Czekoladowe pampuchy z białą czekoladą i sosem truskawkowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pampuchy
- 100 g mleka
- 10 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego -
20
g świeżych drożdży pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 255 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 15 g kakao, niesłodzonego, naturalnego
- 1 jajko
- 30 g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- ½ łyżeczki soli
- 10 kostek białej czekolady
- 500 g wody
Sos truskawkowy
-
450 - 500
g truskawek, świeżych
lub 450 - 500 g truskawek, mrożonych uprzednio rozmrożonych - 40 - 80 g cukru
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
100
g mleka
lub 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu - owoce jagodowe, świeże do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 229.9 kcal / 961.7 kJ
- Białko
- 5.8 g
- Tłuszcz
- 6.8 g
- Węglowodany
- 38 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Sód
- 142.9 mg
Alternatywne przepisy
Słodki chlebek do odrywania (monkey bread)
1 godz. 45 min
Zapiekanka na słodko (pudding) z czerstwego pieczywa
50 min
Langosze
1 godz. 30 min
Bułki z mlekiem skondensowanym
1 godz. 15 min
Buchty z sosem truskawkowym
1 godz. 20 min
Pampuchy z nadzieniem czekoladowym, sos wiśniowy
1 godz. 30 min
Knedle twarogowe z sosem morelowym
45 min
Dwukolorowy budyń kakaowo-truskawkowy
25 min
Kasza manna; Śmietanowy sos truskawkowy
20 min
Pampuchy z sosem z owoców jagodowych
1 godz. 10 min
Pannukakku (fiński naleśnik z piekarnika)
1 godz. 10 min
Roladki tostowe z sosem owocowym
30 min