Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 220 g wody, letniej
- 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 30 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 1 ¼ łyżeczki soli
-
2
łyżeczki liści tymianku, świeżych
lub 1 łyżeczka tymianku, suszonego - 100 g sera żółtego, np. ementalera, pokrojonego na kawałki
- 100 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 150 g koziego sera, miękkiego (twarożku), podzielonego na kawałki
- 50 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
-
30
plastrów kiełbasy chorizo (ok. 100 g)
lub 30 plastrów salami (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 215 kJ / 525 kcal
- Białko
- 22 g
- Węglowodany
- 55 g
- Tłuszcz
- 24 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.9 g
- Błonnik
- 3.1 g
- Sód
- 826 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pieczone pierożki z szynką
2h 30 min
Wytrawne ślimaczki drożdżowe z czerwonym pesto
2 godz. 25 min
Wytrawne bułeczki-kwiatki
2h 10min
Pizzowe łódeczki w dwóch wariantach
1h 30min
Wytrawne ślimaczki drożdżowe na patyku
1h 50 min
Bułki łobuza i spółki
1j 55 menit
Pizzerinki z rumienionymi pieczarkami, serem tylżyckim i szynką
1j 55 menit
Ślimaki na przerwę
2h 15min
Kule burgerowe
3h 30min
Małpi chlebek à la pizza
1h 50 min
Odjazdowe pizzerki
1h 40min
Podpłomyki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
30min