
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g sera mozzarella twardego, pokrojonego na kawałki
- 220 g wody letniej
- 400 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 30 g oliwy z oliwek
-
20
g drożdży świeżych pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 1 ½ łyżeczki soli
- 120 g przecieru pomidorowego, typu passata
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka ziół włoskich, mieszanych, suszonych
- 12 plastrów salami
- 3 łyżki czarnych oliwek, bez pestek pokrojonych w plastry
- 3 pieczarki pokrojone w plastry
- ¼ żółtej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej w ok. 5 cm paski
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 482.4 kcal / 2018.3 kJ
- Białko
- 20.4 g
- Tłuszcz
- 18.9 g
- Węglowodany
- 57.4 g
- Błonnik
- 3.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.7 g
- Sód
- 1061.4 mg