
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 30 g masła
-
250
g kefiru
lub 250 g zsiadłego mleka - 1 jajko
- 420 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 30 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
-
1
łyżka spirytusu rektyfikowanego 96%
lub 2 łyżki wódki - olej rzepakowy, do głębokiego smażenia
- cukier puder, do oprószenia
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 630 kJ / 151 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.4 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Sód
- 144.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pączki
1 godz. 20 min
Pierogi z kapustą i grzybami
2 godz. 40 min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2 godz. 15 min
Faworki - róże
1 godz. 10 min
Oponki serowe
45 min
Faworki na żółtkach z piwem
2 godz. 30 min
Czeskie placki ziemniaczane (Bramboráky)
45 min
Brytyjskie zakręcone pączki (Yum Yums)
2 godz. 30 min
Pizza z klopsikami w pikantnym sosie
3 godz. 50 min
Pączki (bomby) z kremem waniliowym w karmelowej skorupce
5 godz. 30 min
Oponki (bez cukru)
45 min
Ukraińskie babki drożdżowe (paski)
5 godz.