Urządzenia i Akcesoria
Rosyjskie puszyste faworki (Taratuszki)
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 40 min
20 sztuk
Składniki
-
30 g masła
-
250 g zsiadłego mleka250 g kefiru
-
1 jajko
-
420 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
30 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
½ łyżeczki soli
-
2 łyżki wódki1 łyżka spirytusu rektyfikowanego 96%
-
olej rzepakowy do głębokiego smażenia
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
144.4 mg
Białko
3 g
Kalorie
630 kJ /
151 kcal
Tłuszcz
1.4 g
Błonnik
0.5 g
Tłuszcz nasycony
1.4 g
Węglowodany
21 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
TŁUSTY CZWARTEK
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Faworki klasyczne
1h
Chruścik lany
30min
Faworki - róże
1h 10min
Oponki (bez cukru)
45min
Ciasto zebra
1h 35min
Oponki drożdżowe z pomarańczową nutą
2h 15min
Mini pączki na serku homogenizowanym
25min
Pączki hiszpańskie (gniazdka)
2h 15min
Brytyjskie zakręcone pączki (Yum Yums)
2h 30min
Faworki na żółtkach z piwem
2h 30min
Pączki
1h 20min
Oponki serowe
45min