Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Baharat Gewürzmischung (siehe Tipp)
- 1 EL Pfefferkörner, schwarz
- 2 EL Paprikapulver, edelsüß
- 1 EL Paprikapulver, rosenscharf
- 1 TL Kreuzkümmel, ganz
- 1 TL Koriandersamen, ganz
- 1 TL Chiliflocken, getrocknet
- 1 TL Zimt, gemahlen
- 1 Msp. Muskatnuss, gemahlen
- 3 Kardamomkapseln
- 3 Nelken
Quinoa und Linsen kochen
- 150 g Quinoa, weiß
- 20 g Öl
- 500 g Wasser
- 2 gestr. TL Salz
- 150 g Belugalinsen
Zwiebeln karamellisieren
- 40 g Öl
- 250 g rote Zwiebeln, in Spalten oder Ringen (5 mm)
- 15 g brauner Zucker
- ½ Bund Petersilie, frisch
- ½ Bund Minze, frisch
- 5 Zweiglein Koriander, frisch
- 2 Tomaten
- 20 g Apfelessig
- 2 Prisen Salz
Fertigstellung
- 2 EL Hanföl, etwas mehr zum Beträufeln
- ½ TL Salz
- 4 EL griechisches Joghurt (10% Fett), zum Anrichten
- Hanfsamen, geschält, zum Garnieren (siehe Tipp)
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 2178 kJ / 520 kcal
- Białko
- 18 g
- Węglowodany
- 54 g
- Tłuszcz
- 26 g
- Tłuszcz nasycony
- 3 g
- Błonnik
- 9.4 g
- Sód
- 622 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Persisches Pilaw mit Masala-Joghurt
30 Min
Freekeh-Salat mit Datteln und Nüssen
50 Min
Quinoasalat mit Miso-Ingwer-Dressing
1 Std. 10 Min
Gemüse-Seetang-Tatar
45 Min
Dal Tadka
30 Min
Veganer Bohnen-Eintopf
13 godz. 30 min
Orientalischer Brunch
1 Std. 20 Min
Auberginen-Linsen-Curry
30 Min
Veganes Austernpilz-Schawarma
45 Min
Linsensalat mit getrockneten Tomaten
40 Min
Hummus mit Zucchini-Feta-Topping
45 Min
Hummus-Platte Greek Style
25 Min