Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Aroma
- 1 arancia, preferibilmente biologica, solo la scorza (senza la parte bianca)
- 30 g di burro a pezzi
- 15 g di liquore all'amaretto
- 1 cucchiaino di estratto di vaniglia naturale
- 60 g di uvetta sultanina
- 130 g acqua calda (non bollente)
- 120 g di scorza di arancia candita, a cubetti
Poolish
- 15 g di lievito di birra fresco
- 1 cucchiaino di miele
- 60 g di farina manitoba (vedere consigli)
Primo impasto
- 100 g di farina manitoba
- 20 g di zucchero
- 1 tuorlo
- 1 uovo medio
- 20 g di burro morbido, a pezzetti
Secondo impasto
- 100 g di farina manitoba
- 1 pizzico di sale
- 60 g di zucchero
- 55 g di burro morbido, a pezzetti
- 1250 g di acqua
- 30 g di succo di limone
Glassa di copertura
- 35 g di mandorle pelate
- 65 g di zucchero
- 1 albume (35 g circa)
Terminare la preparazione
- 30 g di granella di zucchero
- 30 g di mandorle con le pelle
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 1242.8 kJ / 297 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 44.2 g
- Tłuszcz
- 12.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.1 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 80.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pizza romana (di Gabriele Bonci)
24 godz.
Krapfen con crema pasticcera
4h 20min
Colomba classica
6 godz. 45 min
La colomba perfetta
7 Std.
Panettone
6h 30min
Panettone TM6
10 Std. 30 Min
Ghirlanda dolce di Natale
4 Std. 30 Min
Pandoro TM6
15 godz. 15 min
Castagnole (Cecamarini)
1 godz. 5 min
Cornetti sfogliati (TM6)
9 godz.
Alberello di bignè con crema diplomatica
2 Std.
Zeppole di San Giuseppe (TM6)
1 godz. 20 min